Stressin vaikutukset – monien sairauksien taustalla

Stressihormonin vaikutukset kehossa

Tutkijat arvelevat että suurimman osan sairauksista taustalla on pitkittynyt stressi. Mieti vaikka omalta osaltasi hetken omaa sairastumistasi.

Milloin se ensimmäisen kerran alkoi? Minkä stressijakson jälkeen sairautesi puhkesi? Mitä siitä voimme päätellä?…

Keho yrittää palautua tilapäisen stressin tai rasituksen jälkeen normaalitilaan (homeostas) mikäli rasitus on ollut liian kova, niin oireet ilmenevät rasituksen jälkeen. Samoin kuin liian rankan lihastreenin jälkeen lihakset kipeytyvät, niin liian rankan stressijakson jälkeen sairaudet ilmenevät. Riippuen sitten stressin laadusta. esim. tiedetään että pitkään jatkunut suru altistaa keuhkosairauksiin, kuten astmaan. Jos stressijakso on ollut aivan liian rankka tai jatkunut liian pitkään ja virta on lopussa, niin kehon luonnollinen kyky palautua tasapainoon on heikentynyt ja tarvitaan suunnitelmallista palautumista.

Eräässä tutkimuksessa todettiin että luonnostaan pelokkaat ihmiset eivät tuottaneet lainkaan luonnollisia NK tappajasoluja (Natural killer cells) , sen jälkeen kun heidät oli altistettu stressitekijälle. Pelko siis kirjaimellisesti sammuttaa immuunijärjestelmän.

Tunteet ovat olennainen osa elämää ne tekevät meistä ihmisiä.

Tunteiden pitäisi virrata kehon läpi kuin aallot ne lyövät rantaan – ne saapuvat ja ne lähtevät. Ihmisen ei tulisi juuttua liian pitkäksi aikaa yksittäiseen tunteeseen.

Miten sitten keventää menneisyydestä johtuvaa tunnepainolastia?

Serotoniini, Relaksiini, Oksitosiini, Dopamiini, Endorfiinit

Nämä hyvän olon hormonit kommunikoivat nopeasti solujen kanssa ja mm.

  • alentavat verenpainetta
  • vähentää kortisolin eritystä (stressihormoni)
  • enemmän happea (kun hengitys avautuu)
  • ruuansulatus paranee (ravintoaineet imeytyy paremmin)
  • voimistaa puna -ja valkosolujen toimintaa
  • vahvistaa luonnollisten NK tappajasolujen toimintaa
  • vahvistaa immuunipuolustusta
  • hävittää infektioita
  • korjaa vaurioituneita soluja

Kannattaa muistaa että keho on joko taistele tai pakene tilassa tai parantumisen tilassa, mutta ei koskaan molemmissa yhtä aikaa!

Kun taistele tai pakene tila on saatu pois päältä niin keho alkaa kyllä luonnollisella tavalla korjata itse itseään.

Hyvän elämän salaisuus löytyy yhdestä sanasta:

Onnellisuus

Kun tunnet onnellisuutta ja rakkautta, fyysinen keho alkaa taistella sairauksia vastaan, tunne-elämäsi vapautuu huolista, stressistä ja turhista murheista.

Body and mind balancing on tehokas hoitomuoto kiireisen ja stressaavan elämäntavan aiheuttamien ongelmien tunnistamiseen ja hoitamiseen. Se rauhoittaa ja hoitaa lempeästi kehoa ja mieltä. Monet ovat saaneet sen kautta avun myös esimerkiksi fyysisiin kiputiloihin, lihasjännityksiin, unettomuuteen, stressiin tai muihin vaivoihin.  Lue aiheesta lisää..