Eteeriset öljyt ja tuholaistorjunta-aineet

Kesä on jälleen alkamassa ja kesän ötökkäkausi. Luonnosta peräisin olevat puhtaat eteeriset öljyt ovat Suomessa yleensä rekisteröity EU markkinoille kosmetiikaksi tai lisäravinteeksi. Lisäravinteeksi tarkoitetut pullot on siis selkeästi erotettava omaksi tuotesarjaksi, ettei niitä voi sekoittaa keskenään. Turvallinen käyttö ennen kaikkea.

Lainsäädännön mukaan tuotteen saa rekisteröidä vain yhteen käyttötarkoitukseen kerrallaan. Useimmat eteeriset öljyt on rekisteröity kosmetiikkana EU markkinoille. Kosmetiikaksi rekisteröityjä tuotteita ei saa markkinoida tuholaisten torjuntaan.

Mikä on eteerinen öljy?

Eteerinen öljy on kasveista höyrytislaamalla valmistettua vettä hylkivä nestettä, joka sisältää haihtuvia aromeja. Eteerisiä öljyjä valmistetaan aromaattisia aineita sisältävien kasvien kukista, lehdistä, juurista, hedelmistä tai pihkasta.

Aitoja luonnon eteerisiä öljyjä käytetään hajusteena tai hajusteteollisuudessa, aromaterpiassa, kosmetiikkana, tuoksujen ja suitsukkeiden valmistuksessa ja joissain tapauksissa myös ruokien ja juomien maustamisessa. Niitä voidaan käyttää myös lääkkeiden, puhdistusaineiden ja hyönteiskarkoitteiden valmistuksessa.

Arvioiden mukaan suurin osa markkinoilla olevista eteerisistä öljyistä ei ole täysin puhtaita, koska alalla ei ole standardeja. Aito 100% puhdas eteerinen öljy ei ole jatkettu muilla eteerisillä öljyillä, eikä sitä ole muunneltu synteettisillä kemikaaleilla, siitä ei ole poistettu mitään, sitä ei ole jatkettu vedellä, eikä siihen ole lisätty mitään ylimääräisiä kemikaaleja tai aromeja. Hyvä varmistaa että pullossa on vähintäänkin kasvin latinan kielinen nimi sekä valmistusmaa. Mitä pidemmälle pystyt tuotteen alkuperän, viljelyn ja tislauksen laadun jäljittää sen parempi.

Eteeristen öljyjen käyttörajoitukset

100 % eteeriset öljyt ovat tiivisteitä. Niitä ei pidä käyttää sisäisesti, (ellei tuotetta ole ravintolisäksi rekisteröity), eikä myöskään laimentamattomana suoraan iholle. Eteerisiä öljyjä iholle käytettäessä laimennetaan niitä hyvin pieninä pitoisuuksia – perusterveille aikuisille yleensä 1-4 tippaa eteeristä öljyä 10 ml perusöljyyn sekoitettuna, öljystä riippuen. Pienten lasten kanssa noudatettava myös erityistä varovaisuutta ja käyttää aina vain laimennoksina. Eteerisillä öljyillä on terapeuttisia ominaisuuksia ja käyttörajoituksia, joihin tulee perehtyä huolellisesti ennen öljyjen käyttöä.

Lemmikit ja eteeriset öljyt

Lemmikeille käytettäessä 100 % eteeriset öljyt ovat voimakkaita. Laimennettava sopivassa suhteessa eläimen koosta riippuen, vain muutama tippa riittää. Kissat ovat erittäin herkkiä, joten vaatii asiaan paneutumista. Joillakin eteerisillä öljyillä on lemmikeille käyttörajoituksia, joihin tulee perehtyä huolellisesti ennen öljyjen käyttöä. Varmistathan että tuotteesi soveltuvat lemmikeille.

Eteerisiä öljyjä on muistettava laimentaa lemmikin koon mukaan.

Kosmetiikaksi tarkoitettuja öljyjä ei saa markkinoida tuholaisten torjuntaan

Tuntuu täysin hullulta, sillä jokainen meistä tietää mitä kaikkia myrkkyjä tuholaistorjunta-aineet saattavat sisältää, osa aineista on jopa epäilty syöpää aiheuttaviksi. Aineita joita ei ole rekisteröity tuholaistorjunta-aineiksi ei myöskään sellaisina saa markkinoida. Tuntuuko hieman oudolta?

Toivonkin ihmisiltä että ottaisivat itse asioista selvää. Omista kokemuksista saa kertoa, joten pyydänkin teitä lukijoita kertomaan ja jakamaan avoimesti vaihtoehtoisista luonnollisista tavoista, kasveista ja yrteistä, joita sinä olet itse kokeillut ja hyväksi havainnut ötökän karkoituksessa, ilman myrkyllisiä kemikaaleja. Vastuu näiden aineiden ja kasvien käytöstä, joita ei ole tuholaistorjunta aineiksi lain mukaan rekisteröity jää siis jokaisen kuluttajan aivan omalle vastuulle.

Hyvää kesää,

Mari Lehtiö

Ps. tule mukaan ja kommentoi artikkelia Facebookissa.

Lue viisi viimeisintä artikkelia ja tule mukaan kevään ja kesän ajankohtaisiin tapahtumiin!